تأثیر مصرف شیر و شیرکاکائو بر رهیدراسیون و عملکرد استقامتی بازیکنان فوتسال

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی دانشکدة تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

2 کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی دانشکدة تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

 
هدف پژوهش حاضر تعیین تأثیر مصرف شیر و شیر کاکائو بر رهیدراسیون و عملکرد استقامتی بازیکنان فوتسال بود. به این منظور پس از تکمیل پرسشنامة سلامت از میان افراد واجد شرایط هشت نفر از گروه فوتسال باشگاه ورزشی آزادگان شهر گتوند (میانگین سنی 0۶/۱±۶۲/۲۵ سال، قد 92/2±63/175 سانتی‌متر و وزن 85/4±12/66 کیلوگرم) به‌طور تصادفی انتخاب شدند. آزمودنی‌ها آزمون‌ها را طی سه جلسة صبح که هر وهلة آن با فاصلة یک هفته بود، انجام دادند. ابتدا تست یویو2 برای رسیدن به کاهش وزن به مقدار 8/1 درصد%از تودة بدن گرفته شد و در زمان‌های ریکاوری آزمون، آزمودنی‌ها وزن‌کشی شدند. سپس یکی از نوشیدنی‌ها را به مقدار 150 درصد وزن ازدست‌رفتة بدن که به چهار قسمت مساوی تقسیم شده بود و هر 15 دقیقه یک قسمت به آزمودنی داده شد، در مدت یک ساعت مصرف کردند. آزمودنی‌ها بعد از مصرف آخرین قسمت نوشیدنی دو ساعت و 45دقیقه استراحت کردند و در این مدت هر ساعت تخلیة مثانه انجام گرفت و پیش از هر بار تخلیة مثانه پرسشنامه در مورد احساسات ذهنی شرکت‌کنندگان نسبت به تشنگی، خستگی، هوشیاری، گرسنگی، ورم معده و انرژی پر شد و در پایان دورة ریکاوری آزمون استقامتی شاتل ران به‌منظور رسیدن به خستگی انجام گرفت. نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد در گروه شیرکاکائو نسبت به شیر و آب زمان فعالیت تا رسیدن به خستگی افزایش معناداری داشت (05/0P≤)؛ اما بین گروه شیر کاکائو و شیر در رهیدراسیون اختلاف معناداری مشاهده نشد. به‌نظر می‌رسد مصرف شیر کاکائو احتمالاً اثر ارگوژنیکی بر عملکرد استقامتی بازیکنان فوتسال دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effect of Milk and Chocolate Milk Consumption on Rehydration and Endurance Performance in Futsal Players

نویسندگان [English]

  • Parisa Pournemati 1
  • Farahnaz Amirshaghaghi 1
  • Mohammad Reza mohammadi 2
1 Sport Physiology department, Faculty of physical education and sport science, University of Tehran, Tehran, Iran
2 Master of science in sport physiology, Faculty of physical education and sport science, University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]

 
The aim of the present study was to determine the effect of milk and Chocolate milk consumption on rehydration and endurance performance in futsal players. For this purpose, after completing the health questionnaire among eligible individuals from the Azadegan Athletic Club eight Futsal players (age 25.62 ± 1.06 years, height 175.63 ± 2.92 cm and weight 66.12 ± 4.85 kg) were randomly selected. Subjects performed three test sessions, each with a week interval in the morning. At first, the yo-yo 2 test was performed to achieve weight loss of 1.8% of body weight. Then they consumed the different recovery beverages which were separated into four equal amounts and were given to the participants every 15 minutes during the recovery period. Urine output and net fluid balance was
determined during 4 hours of recovery. They rested for three hours after drinking and in this period of time Urine output was collected. Before each Urine output NAS questionnaire was done. At the end of the recovery period a shuttle run test was done. Results of repeated measure ANOVA and Bonferroni post hoc test showed a significant increase in exhaustion time in chocolate milk group (p≤ 0.05), but there was not any significant difference between the milk and chocolate milk group in rehydration. As a result, it seems that chocolate milk may have an ergogenic effect on the endurance performance of futsal players.

کلیدواژه‌ها [English]

  • chocolate milk
  • endurance performance
  • exhaustion time
  • futsal player
  • urine density
  • urine volume
1.            Coombes JS, Hamilton KL. The effectiveness of commercially available sports drinks. Sports Medicine. 2000;29(3):181-209.
2.            Convertino VA, Armstrong LE, Coyle EF, Mack GW, Sawka MN, Senay Jr LC, et al. ACSM position stand: exercise and fluid replacement. Medicine & Science in Sports & Exercise. 1996;28(10):i-ix.
3.            Ruby BC, Schoeller DA, Sharkey BJ, Burks C, Tysk S. Water turnover and changes in body composition during arduous wildfire suppression. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2003;35(10):1760-5.
4.            Judelson DA, Maresh CM, Farrell MJ, Yamamoto LM, Armstrong LE, Kraemer WJ, et al. Effect of hydration state on strength, power, and resistance exercise performance. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2007;39(10):1817-24.
5.            Sawka MN, Burke LM, Eichner ER, Maughan RJ, Montain SJ, Stachenfeld NS. American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement. Medicine and science in sports and exercise. 2007;39(2):377-90.
6.            Leser S. Potential role for protein in assisting post‐exercise rehydration. Nutrition Bulletin. 2011;36(2):224-34.
7.            Shirreffs SM, Maughan RJ. Volume repletion after exercise-induced volume depletion in humans: replacement of water and sodium losses. American Journal of Physiology-Renal Physiology. 1998;274(5):F868-F75.
8.            Baker LB, Jeukendrup AE. Optimal composition of fluid‐replacement beverages. Comprehensive Physiology. 2011;4(2):575-620.
9.            James L. Milk ingestion in athletes and physically active individuals. Nutrition Bulletin. 2012;37(3):257-61.
10.          Martin BR, Davis S, Campbell WW, Weaver CM. Exercise and calcium supplementation: effects on calcium homeostasis in sportswomen. Medicine and science in sports and exercise. 2007;39(9):1481-6.
11.          Karp JR, Johnston JD, Tecklenburg S, Mickleborough TD, Fly AD, Stager JM. Chocolate milk as a post-exercise recovery aid. International journal of sport nutrition and exercise metabolism. 2006;16(1):78-91.
12.          Watson P, Love TD, Maughan RJ, Shirreffs SM. A comparison of the effects of milk and a carbohydrate-electrolyte drink on the restoration of fluid balance and exercise capacity in a hot, humid environment. European journal of applied physiology. 2008;104(4):633-42.
13.          Visser M, Gallagher D, Deurenberg P, Wang J, Pierson Jr R, Heymsfield S. Density of fat-free body mass: relationship with race, age, and level of body fatness. American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism. 1997;272(5):E781-E7.
14.          Kovacs E, Martin A, Brouns F. The effect of ad libitum ingestion of a caffeinated carbohydrate-electrolyte solution on urinary caffeine concentration after 4 hours of endurance exercise. International journal of sports medicine. 2002;23(04):237-41.
15.          Warburton DM, Bersellini E, Sweeney E. An evaluation of a caffeinated taurine drink on mood, memory and information processing in healthy volunteers without caffeine abstinence. Psychopharmacology. 2001;158(3):322-8.
16.          James LJ, Gingell R, Evans GH. Whey protein addition to a carbohydrate-electrolyte rehydration solution ingested after exercise in the heat. Journal of athletic training. 2012;47(1):61-6.
17.          Thomas S, Reading J, Shephard RJ. Revision of the Physical Activity Readiness Questionnaire (PAR-Q). Canadian journal of sport sciences = Journal canadien des sciences du sport. 1992;17(4):338-45.
18.          Shiraz University of Medical Science [Available from: pajooheshyar.sums.ac.ir.
19.          Roy BD. Milk: the new sports drink? A Review. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2008;5(1):15.
20.          Ramezani S, Shabkhiz F, Choobineh S, Firozeh Z. Effect of milk consumption on healthy young men rehydration and endurance performance after dehydration due to intermittent exercise in warm environmental condition. Journal of Gorgan University of Medical Sciences. 2016;18(1):78-85.
21.          Shirreffs SM, Watson P, Maughan RJ. Milk as an effective post-exercise rehydration drink. British Journal of Nutrition. 2007;98(1):173-80.
22.          Robinson CJ. A Comparison between the effects of a Whey Protein Drink and Trim Milk on Rehydration after Exercise in the Heat: University of Otago; 2014.
23.          Maughan R. Nutritional ergogenic aids and exercise performance. Nutrition research reviews. 1999;12(2):255-80.