تاثیرمصرف آویشن بر استرس اکسایشی و ظرفیت آنتی اکسیدان تام مردان پس از یک جلسه فعالیت ورزشی شدید

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه فیزیولوژی و علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه فیزیولوژی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

3 دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران، تهران،

چکیده

امروزه استفاده از مکمل های گیاهی جهت کاهش آثار رادیکال های آزاد شده رواج یافته است. از آنجا که آویشن در طب سنتی یکی از غنی ترین منابع آنتی اکسیدانی است، لذا هدف از پژوهش حاضر تاثیر مصرف دم نوش آویشن بر ظرفیت ضد اکسایشی تام(TAC)و مالون دی آلدهید(MDA) مردان جوان فعال پس از یک جلسه فعالیت وامانده ساز بود. در قالب یک طرح نیمه تجربی،20 مرد جوان که واجد معیار های ورود به مطالعه بودند به طور تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه اول روزانه 300میلی لیترآویشن طبیعی به مدت دو هفته دریافت کردند و گروه دوم روزانه همین مقدار دارونما دریافت کردند. بعد از دو هفته افراد هر دو گروه در یک جلسه فعالیت وامانده ساز شرکت کردند و نمونه های خونی درشروع و پایان مطالعه مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که با مصرف آویشن، افزایش معناداری در مقادیر پس آزمون نسبت به مقادیر پیش آزمون در TAC به وجود آمده است(032/0=P). مقایسه گروه دارونما نیز حاکی از آن است که در مقادیر پس آزمون و پیش آزمون TAC تفاوت معناداری ایجاد نشده است(39/0=P). همچنین نتایج نشان داد که با مصرف آویشن کاهش معناداری در مقادیر پس آزمون نسبت به مقادیر پیش آزمون در MDA به وجود آمده است(002/0=P). اما مقادیر پس آزمون MDA گروه دارونما نسبت به مقادیر پیش آزمون تفاوت معنادارای را آشکار نساخت(24/0=P). با توجه به نتایج این تحقیق می توان از مکمل سازی آویشن برای کاهش آسیب های اکسایشی و ناشی از فعالیت های شدید استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effect of Thyme on Oxidative Stress and Total Antioxidant Capacity in Men after One Session of Intense Exercise

نویسندگان [English]

  • babak hooshmand 1
  • hamid aradfar 2
  • Fatemeh Shabkhiz 3
1 PhD student, Department of Physiology and Sport Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 MSc student, Department of Physiology and Sport Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran
3 Associate Professor of Physiology and Sport Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]

 
 
Today herbal supplements are common to reduce the effects of free radicals. Since thyme is one of the richest sources of antioxidants in traditional medicine, the aim of this study was the effect of thyme drink on total anti-oxidative capacity (TAC) and MDA in young active men after a session of exhaustive exercise. In a quasi-experimental design, 20 young men who met the criteria for inclusion were randomly assigned to two groups: experimental and control. The first group received natural thyme (300 ml daily) for two weeks and the second group received the same amount of a placebo daily. After two weeks, both groups participated in a session of exhaustive exercise and blood samples were evaluated at the beginning and end of the study. Results showed that thyme significant increased TAC in the posttest compared with the pretest (P=0.032). The comparison of placebo group indicated no significant differences in TAC between pretest and posttest (P=0.39). The results showed that the thyme significantly reduced MDA in posttest compared with the pretest (P=0.002). But there were no significant differences in MDA between pretest and posttest in placebo group (P=0.24). According to these results, thyme supplementation can be used to reduce oxidative damages due to intense exercise.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Thyme
  • total anti-oxidative capacity
  • exhaustive exercise
  • Malone de Aldehyde
Belviranli,M. & Gokbel,H.“ Acute Exercise Induced Oxidative Stress and Antioxidant Changes”. European Journal of General Medicine.2006;17(3):126-31.
 
Powers,S.K.&Jackson, M. J. “Exercise-Induced Oxidative Stress: Cellular Mechanisms and Impact on Muscle Force Production”. Physiology Review.2008; 88(4) :1243-76.
 
Lee,C.h. “Antioxidant Ability of Caffeine and Its Metabolites Based on the Study of Oxygen Radical Absorbing Capacity and Inhibition of LDL Peroxidation”. Clinica Chimica Acta.2000;295(5) :141-54.
 
Kasimanickam,R.& Kasimanickam,V..“Relationships among lipid peroxidation, glutathione peroxidase, superoxide dismutase, sperm parameters, and competitive index in dairy bulls”. Theriogenology.2007; 67(5) :, 1004-1012.
 
Akams, A.& Best, TM. “The role of antioxidants in exercise and disease prevention”. Med Sci Sports Exerc.2002;30(5) : 265-71.
 
Alessio, H. M.& Goldfarb, A. H. “MDA content increases in fast and slow twitch skeletal muscle with intensity of exercise in a rat”. Cell Physiol.1998; 255(9) : 874–877.
 
Li Li, J.i. “Antioxidants and Oxidative Stress in Exercise”. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine.1999;222(9) :283-92.
 
Bergero, D.& Miraglia, N. “ Effect of Dietary Polyunsaturated Fatty Acids and Vitamin E on Serum Oxidative Status in Horses Performing very Light Exercise”. Italian Journal of Animal Scienc.2004 ;3(21) : 141-5.
 
Letchamo, W.& Gosselin, A. “Transpiration, essential oil glands, epicuticular wax and morphology of Thymus vulgaris are influenced by light intensity and water supply”. Horticultural Science.1996; 71(12) : 123-34.
 
Amir ghofran, Z.& Hashemzade, R.“ In vitro immunomodulatory effect of extracts from three plants of the labiateae family and isolation of the active compounds”. Immunotoxicol.2011; 8(4) :265-73.
 
Keeforer– Ring, K.& Thompson, JD. “defining a seventh Thymus vulgaris chemotype new to southern France by ethanol extraction”. Flavour and Fragrance Journal.2009; 24(30) :, 117-22.
 
Ghasemi, E.& Afzalpour, M.E. “Effects of short-tTerm green tea supplementation ontotal antioxidant capacity and Lipid peroxidation in young women after a resistance training session”. J Isfahan Med Sch.2012; 30 (202) : 1268-1276.
 
Mahmoudabadi, A.Z.& Dabbagh, M.A. “InVitro Anti-Candida Activity of Zataria multiflora Boiss”. eCAM.2007: 4(3), 351 - 3.
 
Jahangard, A.& Hamedinia, M. “Effect of short-term garlic extractsupplementation on oxidative stress indices during rest and induced-exercise exhaustion in male soccer players”. Endocrinol Metab.2013; 15(11) :78-85.
Margaritis, I.& Palazzetti, S. “Aantioxidant supplementation and taperingexercise improve exercise- induced antioxidant response”. J Am Coll Nutr.2003; 22(2) : 147-56.
 
Daud, D.M.& Karim A. “Effect of exercise intensity on antioxidant enzymatic activities in sedentary adults”. Malays J Biochem Mol Biol.2006 ;13(11) : 37-7.
 
Malhotra, J.D& Miao, H. “Antioxidants reduce endoplasmic reticulum stress and improve protein secretion”. Proc Natl Acad Sci .2008; 105(47) :18525-30.
 
Ogonovszky, H.& Sasvari, M. “The effects of moderate, strenuous, and overtraining on oxidative stress markers and DNA repair in rat liver”. Can J Appl Physiol.2005; 30: 186-195.
 
Gunduz, F.& Senturk, U.K. “The effect of reactive oxidant routine incremental cycling exercise in healthy sedentary subjects”. Respir Physiol Neurobiol.2005; 144 (1) :81-90.
 
Afzalpour, M.E. “Interaction between Aerobic exercise and oxidative stress in sedentary men”. 12th Annual Congress of the ECSS.2007;7(9) : 11-14.
 
Ashtaral, N.L.& Mohammadirad, A.“ Benefits of Zataria multiflora Boiss in Experimental Model of Mouse InflammatoryBowel Disease”. Evid Based Complement Alternat Med.2007; 4(1) : 43-50.
 
Afshar ,A.& Syadati, S.A. “Some of thyme (Thymus vulgaris) properties in ruminant's nutrition”. Annals of Biological Research.2012; 3(2) :1191-1195.
 
Rana, P.&Soni, G.“Antioxidantpotential of thyme extract alleviation of Nnitrosodiethylamine - in duced oxidative stress”. Hum Exp Toxicol.2008;27(3) : 215- 21.
 
Ozkan, A.& Erdogan, A “ A comparative evaluation of antioxidant and anticancer activity of essential oil from Origanum onites (Lamiaceae) and its two major phenolic components”. Turk. Bio.2011; 35: 735 - 42.
 
Rao, A.& Phadke. “Comparison of non-exercise test and step and step test inestimation of aerobic capacity (vo2max) in yong adults”. Natl J Physiol Pharm Pharmacol.2014; 21(4) :68-51.