@article { author = {Pournemati, Parisa and Amirshaghaghi, Farahnaz and mohammadi, Mohammad Reza}, title = {The Effect of Milk and Chocolate Milk Consumption on Rehydration and Endurance Performance in Futsal Players}, journal = {Sport Physiology & Management Investigations}, volume = {12}, number = {4}, pages = {169-179}, year = {2021}, publisher = {}, issn = {1735.5354}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {  The aim of the present study was to determine the effect of milk and Chocolate milk consumption on rehydration and endurance performance in futsal players. For this purpose, after completing the health questionnaire among eligible individuals from the Azadegan Athletic Club eight Futsal players (age 25.62 ± 1.06 years, height 175.63 ± 2.92 cm and weight 66.12 ± 4.85 kg) were randomly selected. Subjects performed three test sessions, each with a week interval in the morning. At first, the yo-yo 2 test was performed to achieve weight loss of 1.8% of body weight. Then they consumed the different recovery beverages which were separated into four equal amounts and were given to the participants every 15 minutes during the recovery period. Urine output and net fluid balance was determined during 4 hours of recovery. They rested for three hours after drinking and in this period of time Urine output was collected. Before each Urine output NAS questionnaire was done. At the end of the recovery period a shuttle run test was done. Results of repeated measure ANOVA and Bonferroni post hoc test showed a significant increase in exhaustion time in chocolate milk group (p≤ 0.05), but there was not any significant difference between the milk and chocolate milk group in rehydration. As a result, it seems that chocolate milk may have an ergogenic effect on the endurance performance of futsal players.}, keywords = {chocolate milk,endurance performance,exhaustion time,futsal player,urine density,urine volume}, title_fa = {تأثیر مصرف شیر و شیرکاکائو بر رهیدراسیون و عملکرد استقامتی بازیکنان فوتسال}, abstract_fa = {  هدف پژوهش حاضر تعیین تأثیر مصرف شیر و شیر کاکائو بر رهیدراسیون و عملکرد استقامتی بازیکنان فوتسال بود. به این منظور پس از تکمیل پرسشنامة سلامت از میان افراد واجد شرایط هشت نفر از گروه فوتسال باشگاه ورزشی آزادگان شهر گتوند (میانگین سنی 0۶/۱±۶۲/۲۵ سال، قد 92/2±63/175 سانتی‌متر و وزن 85/4±12/66 کیلوگرم) به‌طور تصادفی انتخاب شدند. آزمودنی‌ها آزمون‌ها را طی سه جلسة صبح که هر وهلة آن با فاصلة یک هفته بود، انجام دادند. ابتدا تست یویو2 برای رسیدن به کاهش وزن به مقدار 8/1 درصد%از تودة بدن گرفته شد و در زمان‌های ریکاوری آزمون، آزمودنی‌ها وزن‌کشی شدند. سپس یکی از نوشیدنی‌ها را به مقدار 150 درصد وزن ازدست‌رفتة بدن که به چهار قسمت مساوی تقسیم شده بود و هر 15 دقیقه یک قسمت به آزمودنی داده شد، در مدت یک ساعت مصرف کردند. آزمودنی‌ها بعد از مصرف آخرین قسمت نوشیدنی دو ساعت و 45دقیقه استراحت کردند و در این مدت هر ساعت تخلیة مثانه انجام گرفت و پیش از هر بار تخلیة مثانه پرسشنامه در مورد احساسات ذهنی شرکت‌کنندگان نسبت به تشنگی، خستگی، هوشیاری، گرسنگی، ورم معده و انرژی پر شد و در پایان دورة ریکاوری آزمون استقامتی شاتل ران به‌منظور رسیدن به خستگی انجام گرفت. نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد در گروه شیرکاکائو نسبت به شیر و آب زمان فعالیت تا رسیدن به خستگی افزایش معناداری داشت (05/0P≤)؛ اما بین گروه شیر کاکائو و شیر در رهیدراسیون اختلاف معناداری مشاهده نشد. به‌نظر می‌رسد مصرف شیر کاکائو احتمالاً اثر ارگوژنیکی بر عملکرد استقامتی بازیکنان فوتسال دارد.}, keywords_fa = {بازیکن فوتسال,شیر کاکائو,چگالی ادرار,حجم ادرار,رهیدراسیون,عملکرد استقامتی}, url = {https://www.sportrc.ir/article_129040.html}, eprint = {https://www.sportrc.ir/article_129040_3534b259eb398c614e94bb6d9f02f132.pdf} }