@article { author = {Paknia, Samabeh and Samavati Sharif, Mohammad Ali and Heidarianpour, Ali}, title = {The Effect of Endurance Training With Hawthorn Consumption on some Indicators of Serum Oxidative Stress in Male Alzheimer's Mice}, journal = {Sport Physiology & Management Investigations}, volume = {14}, number = {4}, pages = {155-168}, year = {2023}, publisher = {}, issn = {1735.5354}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Alzheimer's disease is a neurodegenerative disease that gradually destroys memory and cognitive skills. The present study was conducted to investigate the effect of twelve weeks of endurance training along with hawthorn consumption on some oxidative stress indicators in the serum of Alzheimer's male rats. In this experimental research, 30 male Wistar rats were randomly divided into 5 groups. Healthy control, Alzheimer's control, Alzheimer's and endurance training, Alzheimer's and endurance training with hawthorn consumption, and Alzheimer's with hawthorn consumption were divided. Endurance training groups (swimming) trained for 12 weeks, 5 days a week and each session started for 15 minutes and up to two sessions of 60 minutes a day. The supplement receiving group received the mixture of hawthorn powder with the standard food of mice at a ratio of 6.25% of hawthorn powder. 24 hours after the last training intervention, the rats were unconscious and the serum levels of SOD, GPX, TAC and MAD were determined by Eliezer method. In order to estimate the desired indicators (superoxide dismutase enzyme, glutathione peroxidase enzyme, total antioxidant capacity and malondialdehyde), blood sampling was done from the inferior vein of rats. The SPSS 22 software and one-way ANOVA test followed by Tukey's post hoc test with a significant level of p≤0.05 were used to analyze the data. The results showed that endurance training, especially at the same time as hawthorn consumption, led to a significant increase in serum levels of glutathione peroxidase compared to other groups (P = 0.002). However, there was no significant change in the serum level of superoxide dismutase (P = 0.129), total antioxidant capacity (P = 0.156) and malondialdehyde (P = 0.498) in the control and experimental groups. Considering that the first line of defense against oxygen toxicity is superoxide dismutase, and to complete the process of eliminating hydrogen peroxide, the enzymes catalase and glutathione peroxidase must be helped. As a result, it can be said that in this study, superoxide dismutase, like glutathione peroxidase, was increased, but no significant difference was observed between the groups in the statistical results.Using hawthorn extract and performing endurance exercises during the week, at moderate intensity and in a regular and intermittent manner, can lead to a reduction in oxidative stress due to an increase in serum levels of total antioxidant capacity and first and second line defense enzymes (superoxide dismutase and glutathione). peroxidase and decrease the serum level of malondialdehyde in Alzheimer's experimental model, based on the results of this study and reviewed previous studies, these models can be suggested as side treatment in Alzheimer's patients, especially in the early stages.}, keywords = {Alzheimer rats,Endurance Training,Glutathione peroxidase enzyme,Hawthorn,Malondialdehyde,Superoxide dismutase enzyme,Total Antioxidant Capacity}, title_fa = {اثر تمرین استقامتی به‌همراه مصرف زالزالک بر برخی از شاخص‌های استرس اکسیداتیو سرمی در موش‌های نر آلزایمری}, abstract_fa = {بیماری آلزایمر یک بیماری زوال عصبی است که به‌تدریج حافظه و مهارت‌های شناختی را تخریب می‌کند. تحقیق حاضر به‌منظور بررسی اثر 12 هفته تمرین استقامتی به‌همراه مصرف زالزالک بر برخی از شاخص‌های استرس اکسیداتیو در سرم موش‌های نر آلزایمری انجام گرفت.در این تحقیق تجربی 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به‌صورت تصادفی در پنج گروه شش‌تایی؛ کنترل سالم، کنترل آلزایمری، آلزایمری و تمرین استقامتی، آلزایمری و تمرین استقامتی به‌همراه مصرف زالزالک و آلزایمری همراه با مصرف زالزالک تقسیم شدند. گروه‌های تمرین استقامتی (شنا) به مدت 12 هفته، پنج روز در هفته و هر جلسه از 15 دقیقه تمرین شروع و تا روزی دو جلسه 60 دقیقه‌ای تمرین کردند. گروه دریافت مکمل، مخلوط پودر زالزالک را با غذای استاندارد موش‌ها به نسبت 25/6 درصد پودر زالزالک دریافت می‌کردند. 24 ساعت پس از آخرین مداخله تمرینی، موش‌ها بی‌هوش شدند و سطوح سرمی SOD، GPX، TAC و MAD به روش الایزر تعیین شد. برای برآورد شاخص‌های موردنظر (آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز، آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام و مالون دی‌آلدهید) از سیاهرگ زیرین رت‌ها نمونه‌گیری خونی انجام گرفت. به‌منظور آنالیز داده‌ها از نرم‌افزار نسخه SPSS22 و آزمون  ANOVAیکطرفه و پس از آن آزمون تعقیبی توکی با سطح معناداری 05/0  p≤ استفاده شد.نتایج نشان داد، تمرینات استقامتی به‌ویژه همزمان با مصرف زالزالک، به افزایش معنادار سطح سرمی گلوتاتیون پراکسیداز در مقایسه با گروه‌های دیگر منجر شد (002/0P =). اما تغییر معناداری در سطح سرمی سوپراکسیددیسموتاز (129/0P =)، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام (156/0P =) و مالون دی‌آلدهید (498/0P =) در گروه‌های کنترل و تجربی مشاهده نشد. با توجه به اینکه اولین خط دفاعی در مقابل سمیت اکسیژن سوپر اکسید دیسموتاز است و می‌بایست برای تکمیل فرایند از بین بردن پراکسید هیدروژن از آنزیم کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز کمک بگیرد، در نتیجه می‌توان گفت در این تحقیق سوپر اکسید دیسموتاز هم همانند گلوتاتیون پراکسیداز افزایش یافته است، اما در نتایج آماری اختلاف معناداری در بین گروه‌ها مشاهده نشد.استفاده از عصاره زالزالک و انجام تمرینات استقامتی در طول هفته البته با شدت متوسط و به شکل منظم و متناوب می‌تواند به کاهش استرس اکسیداتیو به‌دلیل افزایش سطح سرمی ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام و آنزیم‌های خط دفاعی اول و دوم (سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز) و کاهش سطح سرمی مالون دی‌آلدهید در مدل تجربی آلزایمر منجر شود که براساس نتایج این تحقیق و مطالعات پیشین مرورشده می‌توان این الگوها را به‌عنوان درمان جانبی در بیماران آلزایمری، به ویژه در مراحل اولیه پیشنهاد کرد.}, keywords_fa = {آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز,آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز,تمرینات استقامتی,زالزالک,ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام,مالون دی‌آلدهید,موش‌های آلزایمری}, url = {https://www.sportrc.ir/article_169367.html}, eprint = {https://www.sportrc.ir/article_169367_294aac6854005482f989673b47489cf8.pdf} }