تأثیر مصرف کوتاه‌مدت انار بر میزان آسیب لیپیدی و ظرفیت ضداکسایشی تام پس از یک جلسه فعالیت ورزشی وامانده‌ساز

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه علوم انتظامی امین

2 استادیار دانشگاه افسری امام علی (ع)

3 دانشجوی کارشناسی‌ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه

چکیده

هدف پژوهش حاضر، تأثیر مکمل‌سازی کوتاه‌مدت انار بر میزان آسیب لیپیدی و ظرفیت ضداکسایشی پس از یک جلسه فعالیت ورزشی وامانده‌ساز در افراد غیرورزشکار بود. بدین منظور 30 نفر از دانشجویان پسر غیرورزشکار با میانگین و انحراف استاندارد سن 54/1±78/21 سال، وزن 11/6±29/72 کیلوگرم، قد 97/6±54/178 سانتی‌متر و شاخص تودۀ بدنی 13/3±25/22 کیلوگرم بر متر مربع به‌عنوان نمونه­ انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه دریافت‌کنندۀ کپسول انار (روزانه 200 میلی‌گرم یک وعده در روز به مدت 14 روز) و دارونما قرار گرفتند. نمونۀ خونی اولیه در حالت پایه پیش از شروع مکمل‌سازی، خون‌گیری دوم پس از 14 روز مکمل‌سازی و پیش از شروع آزمون بروس انجام و خون‌گیری سوم پس از اجرای آزمودن از آزمودنی‌ها به‌عمل آمد. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل اطلاعات از آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری‌های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی (سطح معنا‌داری 05/0) استفاده شد. نتایج نشان داد غلظت مالون دی آلدئید پس از 14 روز در گروه مکمل در مقایسه با گروه کنترل پس از فعالیت ورزشی وامانده‌ساز به‌طور معنا‌داری کاهش یافت (001/0P≤)، و شاخص ظرفیت ضداکسایشی تام پس از 14 روز در گروه مکمل در مقایسه با گروه کنترل پس از فعالیت ورزشی وامانده‌ساز به‌طور معنا‌داری افزایش یافت (001/0P≤). بنابراین، احتمالاً می‌توان از مکمل‌سازی کپسول انار برای کاهش آسیب‌های اکسایشی ناشی از فعالیت‌های ورزشی شدید استفاده کرد. با وجود این برای نتیجه‌گیری قطعی در این خصوص نیاز به مطالعات بیشتری است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effect of Short-Term Pomegranate Supplementation on Lipid Damage and Total Antioxidant Capacity following One Session of Exhaustive Exercise

نویسندگان [English]

  • hamdolah hadi 1
  • sajjad mohammadyari 2
  • esmael hosseini 3
1 Assistant Professor of Exercise Physiology, Amin Police University
2 Assistant Professor, Imam Ali (AS) University
3 MS Student, Islamic Azad University of Mianeh, Mianeh, Iran
چکیده [English]

 
The aim of this study was to determine the effect of short-term pomegranate supplementation on lipid damage and antioxidant capacity following a session of exhaustive exercise in non-athletes. 30 male non-athlete students (mean age: 21.78±1.54 years, weight: 72.29±6.11 kg, height: 178.54±6.97 cm, BMI: 22.25±3.13 kg/m2) were selected as the sample and were randomly assigned to two groups: pomegranate capsules supplement (200 mg daily, one meal a day for 14 days) and placebo. The first blood samples were collected at the baseline before supplementation; the second blood samples were collected after 14 days of supplementation and before Bruce test; the third blood samples were collected after this test. The data were analyzed by ANOVA with repeated measures and Bonferroni post hoc test (P≤0.05). The results showed that MDA concentration significantly reduced after 14 days in the supplement group in comparison with the control group after the exhaustive exercise (P≤0.001). Also, the total antioxidant capacity index significantly increased after 14 days in the supplement group compared with the control group after the exhaustive exercise (P≤0.001). Therefore, pomegranate capsules supplementation can be used to reduce lipid damage due to severe physical exercise. However, since few studies have been conducted in this area, more research is needed.

کلیدواژه‌ها [English]

  • lipid damage
  • Antioxidant Capacity
  • exhaustive exercise
  • short-term pomegranate supplementation

Boveris A, Chance B. ."The mitochondrial generation of hydrogen peroxide". General properties and effect of hyperbaric oxygen. Biochem J1973 ;134:707-16.
De Keulenaer GW, Chappell DC, Ishizaka N, Nerem RM, Alexander RW, Griendling KK.. "Oscillatory and steady laminar shear stress differentially affect human endothelial redox state role of a superoxide-producing NADH oxidase". Circulation research1998 ;82(10):1094-101.
Kumar CT, Reddy VK, Prasad M, Thyagaraju K, Reddanna P . "Dietary supplementation of vitamin E protects heart tissue from exercise-induced oxidant stress". Molecular and cellular biochemistry1992 ;111(1-2):109-15.
Jackson M, Khassaf M, Vasilaki A, McArdle F, McArdle A. "Vitamin E and the oxidative stress of exercise". Annals of the New York Academy of Sciences 2004 ;1031(1):158-68.
Cooper C, Vollaard NB, Choueiri T, Wilson ."Exercise, free radicals and oxidative stress". Biochemical society transactions2002 ;30(2):280-4.
Ji LL ." Antioxidants and oxidative stress in exercise". Experimental Biology and Medicine1999 ;222(3):283-92.
Sjödin B, Westing YH, Apple FS. "Biochemical mechanisms for oxygen free radical formation during exercise". Sports Medicine1990.;10(4):236-54.
Dornelles C, Schneide A, oliveire " .Oxygen free radical exercise: mechanisms of synthesis and adaption training". Rev med esporte bras2004:10(4):524-31.
Louise, A., Brown, C J., Kerr1, PW. Nicholas, F. "Oxidant Stress in Healthy Normal- weight, Overweight, and Obese Individuals". Integrative Physiolog in Obesity2009, 17: 460–466.
Halliwell, B. "Lipid peroxidation, antioxidants and cardiovascular disease: how should we move forward?". Cardiovascular Research2000, 47(3), 410- 418.
Kim, K. S., Paik, I. Y., Woo, J. H., & Kang, B. Y. "The effect of training type on oxidative DNA damage and antioxidant capacity during three- dimensional space exercise". Medical Principles and Practice2010, 19(2), 133-141.
Fang, Y., Yang, S., Wu,." Free radicals, antioxidants, and nutrition". Nutrition2002, 18(10), 872-879.
Michael, A., Leslie, D., Mira, R., Nina, V., Marielle, K., Raymond, C." pomegranate juice consumption reduces oxidative stress, atherogenic modifications to LDL, and platelet aggregation: studies in humans and in atherosclerotic apolipoprotein E–deficient mice". American Journal of Clinical Nutrition 2000,71:1062–76
Arpita, B., and Kavitha, P. "Pomegranate juice: a heart-healthy fruit juice". International Life Sciences2009, 67(1):49–56.
Trombold, JR., Reinfeld, AS., Casler, JR., Coyle, EF." The effect of pomegranate juice supplementation on strength and soreness after eccentric exercise". J Strength Cond Res2011, 25(7):1782-8.
Aviram, M., Dornfeld, L., Rosenblat, M., Volkova, N., Kaplan, M., Coleman, R." Pomegranate juice consumption reduces oxidative stress, atherogenic modifications to LDL, and platelet aggregation: studies in humans and in atherosclerotic apolipoprotein E–deficient mice". American Journal of Clinical Nutrition 20007: 1(5):1062-76.
Gomez-Cabrera, M. C., Ferrando, B., Brioche, T., Sanchis-Gomar, F., & Viña, J." Exercise and antioxidant supplements in the elderly". Journal of Sport and Health Science2013, 2(2), 94-100.
Scholten, S. D., & Sergeev, I. N." Long-term quercetin supplementation reduces lipid peroxidation but does not improve performance in endurance runners". Open access journal of sports medicine2013, 4, 53.
Ristow, M., Zarse, K., Oberbach, A., Klöting, N., Birringer, M., Kiehntopf, M., ... & Blüher, M. "Antioxidants prevent health-promoting effects of physical exercise in humans". Proceedings of the National Academy of Sciences2009, 106(21), 8665-8670.
Saral, Y., Coskun, B. K., Ozturk, P., Karatas, F., & Ayar, A." Assessment of salivary and serum antioxidant vitamins and lipid peroxidation in patients with recurrent aphthous ulceration". Tohoku journal of experimental medicine2005, 206(4), 305-312.
Gonzalez, D., Marquina, R., Rondon, N. "effects of aerobic exercise on uric acid, total antioxidant activity, oxidative stress, and nitric oxide in human saliva, Research in sport medicine". 2008:16:128-137.
Kelkar, G., Subhadra, K., & Chengappa, R. K." Effect of antioxidant supplementation on hematological parameters, oxidative stress and performance of Indian athletes". J. Hum. Ecol2008, 24(3), 209-213.
Al-Numair KS. Hypocholesteremic and antioxidant effects of garlic (Allium sativu L.) ."extract in rats fed high cholesterol diet. Pakistan Journal of Nutrition". 2009: ;8(2):161-6.
Morihara N, Ushijima M, Kashimoto N, Sumioka I, Nishihama T, Hayama M, Takeda H. "Aged garlic extract ameliorates physical fatigue". Biol Pharm Bull. May2006;29(5):962-6.Teixeira, V., Valente, H., Casal, S., Marques, F., & Moreira, P." Antioxidant status, oxidative stress, and damage in elite trained kayakers and canoeists and sedentary controls". International journal of sport nutrition & exercise  metabolism2009, 19(5). 282-89
Pialoux, V., Brugniaux, J. V., Rock, E., Mazur, A., Schmitt, L., Richalet, J. P., & Mounier, R. "Antioxidant status of elite athletes remains impaired 2 weeks after a simulated altitude training camp". European journal of nutrition2010, 49(5), 285-292.
Palazzetti, S.; Richard, M.J.; Favier, A.; Margaritis, I."Overloaded training increases exercise-induced oxidative stress and damage". Can. J. Appl. Physiol2003., 28, 588–604.

Radák, Z.; Zhao, Z.; Koltai, E.; Ohno, H.; Atalay, M."Oxygen consumption and usage during physical exercise: The balance between oxidative stress and ROS-dependent adaptive signaling". Antioxid. Redox Signal2013., 18, 1208–1246.